Skip to content
Home » Solved Elementary School Classroom in a Slum MCQ Class 12 Questions with Answers English Poem 2

Solved Elementary School Classroom in a Slum MCQ Class 12 Questions with Answers English Poem 2

Elementary School Classroom in a Slum MCQ

Elementary School Classroom in a Slum MCQ Checks the below NCERT MCQs for Class 12 English Flamingo Poem 2. An Elementary School Classroom is located in an unsavory slum.

Free Download An Elementary School Classroom in a Slum with Answers Pdf File! Our MCQ Questions for Class 12 English with Answers have been carefully created based on the most up-to-date exam pattern, to ensure students fully comprehend this concept. We provide An Elementary School Classroom in a Slum Class 12 English MCQs Questions with Answers so you can practice them anytime!

Also Read:

Excel VLOOKUP Exercises: 10 Tricky Problem

You can also practice NCERT Solutions for Class 12 English on Learnlnsta.com.

Class 12 English Flamingo Poem 2 An Elementary School Classroom in a Slum MCQ with Answers

Question 1.
Identify the literary device in ‘slums as big as doom’.
(a) simile
(b) metaphor
(c) alliteration
(d) personification

Answer: (a) simile

Question 2.
Identify the literary device in ‘whose language is the sun’.
(a) simile
(b) metaphor
(c) alliteration
(d) personification

Answer: (b) metaphor

Question 3.
‘Break O break’. What should they break?
(a) the donations
(b) all bathers
(c) the slums
(d) the schools

Answer: (b) all bathers

Question 4.
The imprisoned minds and lives of the slum children can be released from their bondage if they are given an
experience Of the outer world.
(a) never
(b) soon
(c) eventually
(d) magically

Answer: (d) magically

Question 5.
Identify the literary device in ‘spectacles Of steel’.
(a) simile
(b) metaphor
(c) alliteration
(d) personification

Answer: (b) metaphor

Question 6
The last stanza is unlike the rest of the poem.
(a) long
(b) short
(c) optimistic
(d) pessimistic

Answer: (c) optimistic

Question 7.
Where do their lives ‘slyly turn’?
(a) in their cramped holes
(b) towards the sun
(c) towards the school
(d) towards the windows

Answer: (a) in their cramped holes

Question 8.
The map is a bad example as it makes one aware of
(a) the beautiful world
(b) cleaner lanes
(c) the political structure
(d) the civil design

Answer: (a) the beautiful world

Question 9.
Identify the literary device in ‘future’s painted with a fog’.
(a) simile
(b) metaphor
(c) alliteration
(d) personification

Answer: (b) metaphor

Question 10.
Shakespeare is wicked because he the children.
(a) educates
(b) tempts
(c) loves
(d) hates

Answer: (b) tempts

Question 11.
What does the map represent?
(a) world of the rich and powerful
(b) world of the poor
(c) world of the slum school children
(d) world the poet wants for the slum children

Answer: (a) world of the rich and powerful

Question 12.
What is the stunted boy reciting?
(a) the lesson from his desk
(b) Shakespeare’s poetry
(c) leaves Of nature
(d) his composition

Answer: (a) the lesson from his desk

Question 13.
‘On sour cream walls. Donations’ suggests
(a) schools are well equipped
(b) schools are small but they try to impart education
(c) schools have a poor and ill-equipped environment
(d) schools meet the education requirements of the children through donations

Answer: (c) schools have a poor and ill-equipped environment

Question 14.
Who sits at the back of the class?
(a) a sweet and young pupil
(b) a paper seeming boy
(c) a tall girl
(d) a girl with hair like rootless weeds

Answer: (a) a sweet and young pupil

Question 15.
The colour of sour cream is
(a) white
(b) yellow
(c) off-white
(d) pale

Answer: (c) off-white

Question 16.
The paper-seeming boy with rat’s eyes’ means the boy is
(a) sly and secretive
(b) short and lean
(c) hungry and thin
(d) sad and depressed

Answer: (c) hungry and thin

Question 17.
Identify the literary device in ‘father’s gnarled disease’.
(a) simile
(b) metaphor
(c) alliteration
(d) personification

Answer: (b) metaphor

Question 18.
Identify the literary device in ‘rat’s eyes’.
(a) simile
(b) metaphor
(c) alliteration
(d) personification

Answer: (b) metaphor

Question 19.
Identify the literary device in ‘like roofless weeds’.
(a) simile
(b) metaphor
(c) alliteration
(d) personification

Answer: (a) simile

Question 20.
What does ‘gusty waves’ imply?
(a) slum children
(b) energetic children
(c) deceased children
(d) unhappy children

Answer: (b) energetic children

Question 21.
What does the expression ‘Break O break open’ suggest?
(a) barriers on the road
(b) barriers of garbage heap
(c) barriers of dirty environment must be broken
(d) None

Answer: (c) barriers of dirty environment must be broken

Question 22
What have the windows done to the children’s lives in the poem?
(a) shut the doors
(b) blocked the passage
(c) clocked the Sunlight
(d) have shut the children inside and blocked their growth

Answer: (d) have shut the children inside and blocked their growth

Question 23
What does the poet show through expressions ‘so blot their maps with slums as big as doom’?
(a) his clot the street
(b) enjoy the maps
(c) big maps
(d) poet’s protest against social injustice and inequalities

Answer: (d) poet’s protest against social injustice and inequalities

Question 24.
Mention any two images used to explain the plight of the slum children.
(a) open handed map
(b) from his desk
(c) belled, flowery
(d) foggy slums and bottle bits on stones

Answer: (d) foggy slums and bottle bits on stones

Question 25
What attracts the slum children?
(a)The animals
(b) The movies
(c) icecream
(d) All beautiful things like ship, Sun

Answer: (d) All beautiful things like ship, Sun

Question 26.
In what sense are the slum chidren different?
(a) their IQ
(b) their wisdom
(c) their dresses
(d) because of no access to hope and openness of the world

Answer: (d) because of no access to hope and openness of the world

Question 27.
What does the expression ‘Open handed map ” show?
(a) power of the poor
(b) the poor are powerful
(c) the poor are powerless
(d) maps are drawn at the orders of the powerful people like hitler

Answer: (d) maps are drawn at the orders of the powerful people like hitler

Question 28.
What is the stunted boy reciting?
(a) a happy song
(b) a religious song
(c) a sad song
(d) a lesson from desk

Answer: (d) a lesson from desk

Question 29.
Who was sitting at the back of the dim class?
(a) a girl
(b) an old man
(c) a teacher
(d) an unnoticed young boy

Answer: (d) an unnoticed young boy

Question 30.
What kind of look the faces and hair of the children give?
(a) a rich and beautiful
(b) organized
(c) healthy
(d) pale faces and scattered and undone hair

Answer: (d) pale faces and scattered and undone hair

Question 31.
Why is the head of the tall girl ‘weighed down’?
(a) by the burden of studies
(b) by the burden of work
(c) by the burden of the world
(d) All these

Answer: (c) by the burden of the world

Question 32.
What does the poet wish for the children of the slums?
(a) He wish them to be happy and healthy
(b) He wishes a good change for them
(c) he wants them to lead a healthy and happy life
(d) All these

Answer: (d) All these

Question 33.
How can powerful people help the poor children?
(a) by fighting with the government
(b) by fighting with the powerful
(c) by bridging gaps of inequalities and injustice
(d) by fighting with the rich

Answer: (c) by bridging gaps of inequalities and injustice

Question 34.
What do Catacombs signify?
(a) underground cemetry showing irrelevance of the map hanging on the wall of the classroom
(b) irrelevance of the classroom
(c) irrelevance of the school
(d) irrelevance Of the children

Answer: (a) underground cemetry showing irrelevance of the map hanging on the wall of the classroom

Question 35
What was the boy with rat’s eyes trying to escape from?
(a) bright light outside
(b) openness of trees
(c) dim light of the class
(d) children in the room

Answer: (c) dim light of the class

Question 36.
What do the faces of children in the slum areas reflect?
(a) happiness
(b) their aspirations
(c) their happiness
(d) sadness and lack of enthusiasm

Answer: (d) sadness and lack of enthusiasm

Question 37.
What are the poetic devices used in the poem?
(a) alliteration and simile
(b) metaphor and imagery
(c) synecdoche, and irony
(d) All these

Answer: (d) All these

Question 38.
What kind of life the children living in slums have?
(a) full of love
(b) full of care and warmth
(c) Hopeless and full of struggle
(d) all these

Answer: (c) Hopeless and full of struggle

Question 39.
What does the poet portray in the poem?
(a) young minds
(b) playfulness of the children
(c) questions of young mind
(d) the plight of young children in the slums

Answer: (d) the plight of young children in the slums

Question 40.
Who has written Elementary School Classroom in a Slum?
(a) Kipling
(b) Wordsworth
(c) Kamlanath
(d) Stephen Spender

Answer: (d) Stephen Spender

Question 41.
What does the poet want?
(a) to send the children out of the slums
(b) to send the children to America
(c) to send the children to open fields
(d) to send the children to a beach

Answer: (a) to send the children out of the slums

Question 42.
What other freedom the poet wants the slum children to enjoy?
(a) Freedom of roaming
(b) freedom to spend money
(c) freedom to eat
(d) freedom of knowledge, wisdom and expression

Answer: (d) freedom of knowledge, wisdom and expression

Question 43.
What do the ‘governor’, inspector, visitor in the poem depict?
(a) higher officials
(b) Government officials
(c) Political people
(d) Powerful and influential people

Answer: (d) Powerful and influential people

Question 44,
What blots the maps of the slum children?
(a) garbage
(b) blockage
(c) stones in the streets
(d) Dirty slums

Answer: (d) Dirty slums

Question 45.
What do the words From fog to endless night mean?
(a) bright light outside
(b) bright future
(c) hopelessness
(d) Dark and uncertain future of slum children from birth to death

Answer: (d) Dark and uncertain future of slum children from birth to death

Question 46.

Who has written the poem Elementary School Classroom in a Slum?
A) Kipling
B) Wordsworth
C) Kamlanath
D) Stephen Spender

Answer: (D) Stephen Spender

Question 47.
What theme did the poet concentrate on in the poem?
A) themes of social injustice and class inequalities.
B) theme of children and their happiness
C) theme of insecurities
D) none

Answer: A) themes of social injustice and class inequalities.

Question 48.
What does the poet portray in the poem?
A) young minds
B) playfulness of the children
C) questions of children
D) the plight of young children in the slums

Answer: D) the plight of young children in the slums

Question 49.
What does the poet compare in the poem?
A) the young and old
B) generation gaps
C) old age and childhood
D) rich (haves) and poor children (have nots)

Answer: D) rich (haves) and poor children (have nots)

Question 50.
What kind of life do the children living in slums have?
A) full of love
B) full of care and warmth
C) Hopeless and full of struggle
D) all of these

Answer: C) Hopeless and full of struggle

Question 51.
What does the poet compare the colour of walls with?
A) rotten fruits
B) stale chapatis
C) rotten vegetables
D) sour cream

Answer: D) sour cream

Question 52.
What are the poetic devices used in the poem?
A) alliteration and simile
B) metaphor and imagery
C) synecdoche, and irony
D) All of these

Answer: D) All of these

Question 53.
What do the words “Their future is painted with fog” convey?
A) no love and care
B) no warmth
C) no hard work
D) no hope of improvement

Answer: D) All of these

Question 54.
What do the faces of children in the slum areas reflect?
A) happiness
B) their aspirations
C) their energy
D) sadness and lack of enthusiasm

Answer: D) sadness and lack of enthusiasm

Question 55.
What is ironical about the wall hangings and donations in the classroom?
A) set up in very clean environment
B) completely opposite to the needs of the children in the classroom
C) set up in happy environment
D) set up in gloomy set up

Answer: D) set up in gloomy set up

Question 56.
What does paper-seeming boy mean?
A) had a paper in his hand
B) was as thin as a sheet of paper
C) was white in colour like a sheet of paper
D) All of these

Answer: B) was as thin as a sheet of paper

Question 57.
What is the Tree Room in the poem?
A) A tree – shaped room
B) A room on a tree where squirrels play
C) A room on a tree where rats play
D) A room on a tree where pigeons play

Answer: B) A room on a tree where squirrels play

Question 58.
What do Catacombs signify?
A) relevance of the map hanging on the wall of the classroom
B) confinement to the slums, the maps being irrelevant
C) importance of the school
D) death

Answer: B) confinement to the slums, the maps being irrelevant

Question 59.
Why are the pictures and maps meaningless?
A) they are fake and show a false thing
B) they are old and have faded away
C) they show vastness which is opposite to the world and needs of the children in the classroom
D) All of these

Answer: B) they are old and have faded away

Question 60.
How can powerful people help the poor children?
A) by fighting with the government
B) by fighting with the powerful
C) by bridging gaps of inequalities and injustice
D) by fighting with the rich

Answer: C) by bridging gaps of inequalities and injustice

Question 61.
What does the poem describe?
A) A classroom in a slum area
B) social setup of India
C) different mindsets
D) beauty of the surroundings

Answer: C) different mindsets

Question 62.
What does the poet wish for the children of the slums?
A) He wishes them to be happy and healthy
B) He wishes a good change for them
C) he wants them to enjoy the bounties of nature
D) All of these

Answer: A) He wishes them to be happy and healthy

Question 63.
“Far far from gusty waves these children’s faces. Like rootless weeds, the hair torn round their pallor”: what do these words express?
A) poor state of the classroom
B) poor plight of children’s homes
C) poor plight of teachers
D) poor plight of the slum children

Answer: D) poor plight of the slum children

Question 64.
Why is the head of the tall girl ‘weighed down’?
A)by the burden of studies
B) by the burden of work
C) by the burden of her world
D) All of these

Answer: D) All of these

Question 65.
What is the meaning of ‘The paper seeming boy, with rat eyes’?
A) rich people
B) rich children
C) powerful people and their influence
D) weak and malnutritioned boy

Answer: C) powerful people and their influence

Question 66.
What kind of look do the faces and hair of the children give?
A) rich and beautiful faces
B) bright, neat faces
C) healthy appearances
D) pale faces, scattered and undone hair

Answer: D) pale faces, scattered and undone hair

Question 67.
His eyes live in a dream- what is the dream?
A) watching a movie
B) going abroad
C) eating ice cream
D) dream of better times with games and open spaces

Answer: D) dream of better times with games and open spaces

Question 68.
Who was sitting at the back of the dim class?
A) a girl
B) an old man
C) a teacher
D) a young boy

Answer: D) a young boy

Question 69.
Who is the unlucky heir and what has he inherited?
A) a fat boy, has inherited obesity from his mother
B) a short, thin boy, has inherited stunted growth from his family
C) an intelligent boy, has inherited intelligence
D) thin boy with rat’s eyes, has inherited a deformed body from his father

Answer: D) thin boy with rat’s eyes, has inherited a deformed body from his father

Question 70.
What is the stunted boy reciting?
A) a happy song from his seat
B) a religious song in a group
C) a sad song from the front of the class
D) a lesson from his desk

Answer: D) a lesson from his desk

Question 71.
What does the color of the classroom walls point out?
A) happy and poor state
B) happy and rich state
C) poor condition of the slum
D) none of these

Answer: D) none of these

Question 72.
What does the expression ‘Open handed map ” show?
A) power of the poor
B) the poor can not access the world
C) the poor are powerless
D) maps are open to all, they reveal everything

Answer: C) the poor are powerless

Question 73.
‘Awarding the world its world’ what do these words express?
A) the world is ours
B) the world is yours
C) the world belong to the poor
D) the world belongs to the rich

Answer: D) the world belongs to the rich

Question 74.
In what sense are the slum children different?
A) their IQ
B) their wisdom
C) their dresses
D) because of no access to hope and openness of the world

Answer: D) because of no access to hope and openness of the world

Question 75.
What kind of future do the slum children have?
A) very hopeful
B) bright
C) clear like water
D) hopeless and uncertain

Answer: D) hopeless and uncertain

Question 76.
What attracts the slum children?
A)The animals
B) The movies
C) icecream
D) All beautiful things like ship, Sun

Answer: D) All beautiful things like ship, Sun

Question 77.
What do the words ‘From fog to endless night ‘ mean?
A) bright light outside
B) bright future
C) hopelessness
D) Dark and uncertain future of slum children from birth to death

Answer: D) Dark and uncertain future of slum children from birth to death

Question 78.
Mention any two images used to explain the plight of the slum children.
A) open handed map
B) from his desk
C) belled,flowery
D) foggy slums and bottle bits on stones

Answer: D) foggy slums and bottle bits on stones

Question 79.
What blots the maps of the slum children?
A) garbage
B) blockage
C) stones in the streets
D) Dirty slums

Answer: D) Dirty slums

Question 80.
What does the poet show through expressions ‘so blot their maps with slums as big as doom’?
A) his clot the street
B) enjoy the maps
C) big maps
D) the slums spell doom for the poor

Answer: D) the slums spell doom for the poor

Question 81.
What do the ‘governor’, inspector, visitor’ in the poem depict?
A) higher officials
B) Government officials
C) Political people
D) Powerful and influential people

Answer: D) Powerful and influential people

Question 82.
What have the windows done to the children’s lives in the poem?
A) shut the doors
B) blocked the passage
C) clocked the Sunlight
D) have shut the children inside and blocked their growth

Answer: D) have shut the children inside and blocked their growth

Question 83.
What other freedom the poet wants the slum children to enjoy?
A) Freedom of roaming
B) freedom to spend money
C) freedom to eat
D) freedom of knowledge,wisdom and expression

Answer: D) freedom of knowledge,wisdom and expression

Question 84.
What does the expression ‘Break O break open’ suggest?
A) barriers on the road
B) barriers of garbage heap
C) barriers of dirty environment must be broken
D) None

Answer: C) barriers of dirty environment must be broken

Question 85.
What does the poet want?
A) to send the children out of the slums
B) to send the children to America
C) to send the children to open fields
D) to send the children to a beach

Answer: A) to send the children out of the slums

Share this post on social

Sahim Haneef

Sahim Haneef

I'm Sahim Haneef, the founder of Haneef Fact Diary. I'm a curious explorer of the world's wonders, always on the lookout for amazing and mind-blowing facts. I'm passionate about sharing these facts with others, and I believe that knowledge is power.View Author posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *